English svareni
Otázky a odpovědi - jednoduše můžete zaslat dotaz týkající se svařování.

Diskuzní a poradenské fórum

Otázky a odpovědi

Svařování

dotaz
dotaz
Autor: Vladimír EWT
Datum: 11.10.2025 10:59

VT může provádět každý, kdo splní podmínky dle ISO 9712 (pracovníci kontroly, mistři výroby, vyšší svař.personál dle ISO 14731 atd.). To znamená že splní jednu z těchto úrovní VT1, VT2, VT3. Každá úroveň je definována nějakým rozsahem vzdělání a praxe a úrovní zodpovědnosti. Svař.technolog, (EWS, EWT, EWE) který prošel vzděláním pro vyšší svař. personál měl v osnovách provádění VT. Nicméně je nutné aby splnil podmínky pro provádění VT. Což je stát se personálem dle ISO 9712. Ovšem setkal jsem se mnohokrát i s tím, že zákazník požadoval 100% VT kontrolu ale nepožadoval personál spadající do ISA 9712. Mnohá z těchto požadavků upřesňují normy jako jsou např. ISO 17635 a dále všechny konkrétní výrobkové předpisy. Také si kladu otázku jestli otázka správně nezní takto " může mě svař. technolog kritizovat, když se mu nelíbí moje svary?" Odpověď zní ano může. Svářečský technolog potažmo svař.dozor má odpovědnost, která může u špatného postupu svářeče znamenat i finanční postihy nad rámec celoživotních platových možností. Nicméně to jsem odbočil.

Nový příspěvek
Předmět:dotaz
Jméno:
E-mail: e-mail nebude zveřejněn
Text
příspěvku:
Volby:
nejsem člověk  jsem člověk

CWS ANB, Velflíkova 4, 160 00, Praha 6 - Dejvice
Tel.: +420 224 310 394, +420 224 315 589
© Copyright CWS-ANB 2006-2025, všechna práva vyhrazena.